Reklama
  • Poniedziałek, 5 stycznia 2015 (11:00)

    Składniki: 1/2 kg miąższu dyni, cebula, 2 łyżki masła, 2 listki szałwii, 2 pomidory, szklanka białego wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu drobiowego, olej, 2 łyżki parmezanu, 2 szklanki ryżu, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (12:05)

    ÷ 2 szkl. ryżu (najlepiej arborio) ÷ 2 szkl. bulionu warzywnego albo drobiowego ÷ 2/3 szkl. soku jabłkowego (bez cukru) ÷ 1 jabłko z czerwoną skórką ÷ 1/2 szkl. włoskich orzechów ÷ 15 dag sera pleśniowego ÷ 3 łyżki masła ÷ 2 łyżki oliwy ÷ 1–2 łyżki posiekanego świeżego majeranku ÷ sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 18 grudnia 2014 (14:00)

    Składniki na 3 porcje: 10 dag ryżu arborio, 6 pieczarek, marchew, 9 długich plasterków boczku wędzonego, 1/2 cebuli, 2 łyżki tartego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia, waflowe rożki do lodów. Przyprawy: świeżo mielony czarny pieprz, sól, 1/2 kostki rosołowej, kurkuma.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 25 listopada 2014 (13:05)

    Składniki na 4 porcje: • szklanka ryżu długoziarnistego • 2 łyżki dzikiego ryżu • cebula • 3 ząbki czosnku • puszka krojonych pomidorów • sól • pieprz • cukier • 4 gałązki bazylii • 2 łyżki masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 21 listopada 2014 (15:00)

    Składniki: 10 dag ryżu do risotto, 2 jajka, szklanka bulionu warzywnego (z kostki), łyżka masła, sól, pieprz, słodka papryka, posiekany szczypiorek, oliwa, ocet balsamiczny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 12 listopada 2014 (15:00)

    Składniki: 4 łyżki masła ●łyżka oliwy z oliwek ●cebula ●ząbek czosnku ●150 g ryżu (najlepiej włoskiego do risotto) ●łyżeczka susz. tymianku ●1/2 łyżeczki susz. estragonu ●1/3 łyżeczki papryki ●1/2 łyżeczki kurkumy ●szczypta miel. kminu rzymskiego ●100 ml białego wytraw. wina ●podłużna czerwona papryka ●cukinia ●pomidor ●ok. 500 ml bulionu drob. lub warz. ●4 łyżki tartego parmezanu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 października 2014 (13:05)

    Składniki na 4-5 porcji: 80 dag dyni, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag ryżu do risotto np. Arborio, 4 szklanki bulionu warzywnego, 100 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki tartego sera np. parmezan, sól, pieprz, kilka listków świeżej szałwii.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 3 października 2014 (12:05)

    Składniki: 1 ząbek czosnku, 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła albo margaryny, sól, pieprz, 50 dag ryżu na risotto, 1 opakowanie szafranu, 100 ml białego wina, 1,25 l bulionu warzywnego, 15 dag kurek, 1 cebula, 1 gałązka rozmarynu, po 2 gałązki bazylii i natki pietruszki, 4 łyżeczki żelatyny, 15 dag śmietany kremówki, 2 łyżki startego parmezanu, świeże zioła do ozdoby.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 3 października 2014 (08:05)

    Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów (różnych, taki mix), 30 dag filetu z piersi kurczaka, 30 dag ryżu, cebula, olej do smażenia, litr bulionu (może być z kostki), 3-4 łyżki tartego żółtego sera, 3-4 łyżki śmietany, pieprz, ewentualnie sól, natka pietruszki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (11:00)

    •Składniki na 4 porcje: ÷ 60 dag borowików (ew. innych leśnych grzybów) ÷ 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto ÷ 10 dag startego sera żółtego ÷ 1 cebula ÷ 4 ząbki czosnku ÷ 3 –3 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego ÷ 5 łyżek oliwy ÷ 4 łyżki masła  ÷ 1/2 szkl. białego wytrawnego wina ÷ suszony tymianek, sól, pieprz ÷ posiekana natka do posypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0