Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Czerwone risotto

Składniki: 3 średnie buraki, pieprz , 2 marchewki, oliwa, sól, chili, 1 mała cebula, 3/4 szklanki ryżu arborio, 1/4 szklanki czerwonego wina stołowego, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 10 dag żółtego sera, świeże zioła do dekoracji (tymianek, oregano).

1. Nagrzej piekarnik do temp. 220 st. Buraki umyj, obierz i pokrój w grubsze plasterki. Oczyszczone marchewki pokrój ukośnie w plastry. Warzywa rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Skrop je oliwą, oprósz solą, pieprzem i chili.

2. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie pieczone warzywa powinny się zrumienić, ale pozostać twardawe i lekko chrupiące.

Reklama

3. W rondlu z odczepianą rączką rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno poszatkowaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, ok. 1 minutę.

4. Wlej czerwone wino i, wciąż mieszając, smaż do momentu, aż alkohol odparuje. Dodaj pieczone czipsy z buraków. Całość zalej bulionem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Przykryj rondel żaroodporną pokrywką (odczep rączkę) lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 min w 180 st. Wyjmij, posyp startym na tarce serem. Udekoruj świeżymi ziołami, podawaj z czipsami z marchwi.

4 porcje, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 2,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 1,25 kg), 3 łyżki oliwy, gruba morska sól, 1 średnia cebula, 25 dag ryżu na risotto (np. arborio), 100 ml białego wytrawnego wina, 3 gałązki rozmarynu, 750 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.