Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (11:05)

    Dyniowe risotto z parmezanem

1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 1,25 kg), 3 łyżki oliwy, gruba morska sól, 1 średnia cebula, 25 dag ryżu na risotto (np. arborio), 100 ml białego wytrawnego wina, 3 gałązki rozmarynu, 750 ml bulionu drobiowego, drobna sól, pieprz, 7,5 dag grubo startego parmezanu

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Reklama

1. Dynię pokroić na cząstki, dokładnie oczyścić z pestek i włókien, pokroić na kawałki. Rozłożyć je na blasze. Skropić dwiema łyżkami oliwy i posypać grubą morską solą.

2. Blachę z dynią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Wyjąć, przestudzić, odciąć miąższ od skóry i pokroić na kawałeczki.

3. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić w garnku na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodać ryż. Mieszając, smażyć, aż ziarenka staną się szkliste. Wówczas zalać je białym wytrawnym winem i połową bulionu. Gotować 16-18 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlać pozostały bulion i gotować dalej, aż ryż będzie miękki. 

4. Rozmaryn opłukać, oderwać igiełki od gałązek. Wrzucić je do ryżu. Dodać 2 łyżki parmezanu oraz upieczoną dynię. Przyprawić do smaku drobną solą oraz pieprzem. Wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 20 zielonych oliwek, 200 g długoziarnistego ryżu, 1 żółta papryka, 1 cebula, 1 marchew, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, kilka kropli sosu sojowego, sok z cytryny więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.