Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Lekkie risotto

Składniki: 2 średnie marchewki, 1 cebule, 1 czerwona papryka, 1,5 szklanki ryżu, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułu (lub 1 średni brokuł), sól, świeżo mielony pieprz, szczypta ziół prowansalskich, 1/2 pęczka natki, olej.

1. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w grube słupki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Paprykę umyj, osusz. Przekrój strąk na połówki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na małe kawałki.

2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, szybko przesmaż. Dodaj opłukany na sicie ryż.

Reklama

3. Wlej 3 szklanki wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj brokuły (nie rozmrażaj) oraz paprykę. Duś razem kolejne 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Risotto dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posyp posiekaną natką.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 1,40 zł.

Mimo wietrzenia zapach gotowanych brokułów wciąż wypełnia kuchnię? Włóż do piekarnika skórki cytrusów lub połówki pomarańczy, podgrzej, a następnie otwórz drzwiczki. Inny sposób to gotowanie w rondelku z wodą korzennych przypraw: cynamonu, anyżu, kardamonu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 małe dynie, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1 cebula, 10 dag boczku, 1 cebula, pół szklanki ryżu, 250 ml bulionu, sól, pieprz, gałka muszkat. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.