Reklama
  • Czwartek, 8 września 2016 (13:00)

    Paella z kurczakiem

Składniki: 8 podudzi kurczaka, 2 duże strąki czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, 2-3 łyżki oliwy, 40 dag ryżu, 1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 płaska łyżka kurkumy, 10 dag zielonego groszku, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka.

1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem. Papryki rozetnij, oczyść, strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki (wcześniej możesz je sparzyć, obrać i oczyścić).

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory.

Reklama

Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim składniki na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.

3. Do składników na patelni dodaj kurczaka oraz groszek, dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut.

Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, do paelli możesz dodać też krewetki albo plasterki chorizo.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 250 g ryżu, 220 ml mleka kokosowego, 3-4 duże kapelu sze borowików, 300 g pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 450 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.