Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Risotto z boczkiem i dynią

Składniki: 4 małe dynie, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1 cebula, 10 dag boczku, 1 cebula, pół szklanki ryżu, 250 ml bulionu, sól, pieprz, gałka muszkat.

1. Dynie krótko opiecz, zetnij wierzchy. Wydrąż nasiona i część miąższu. Miąższ posiekaj. Mięso pokrój w kostkę, posól. Poszatkuj obraną cebulę. Boczek pokrój. Zesmaż i odłóż.

2. Na łyżce oleju usmaż kurczaka z cebulą. Dodaj miąższ dyni. Smaż 3 minuty. Ryż ugotuj w bulionie do miękkości. Przełóż na patelnię, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Danie podawaj w dyniach. Posyp boczkiem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 5 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 1,25 kg), 3 łyżki oliwy, gruba morska sól, 1 średnia cebula, 25 dag ryżu na risotto (np. arborio), 100 ml białego wytrawnego wina, 3 gałązki rozmarynu, 750 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.