Reklama
  • Środa, 4 listopada 2015 (14:06)

    Risotto z podgrzybkami

Skład na 4 porcje: ● 200 g ryżu do risotta ● po 2 łyżki masła i oleju rzepakowego ● 500 ml bulionu warzywnego ● 150 ml białego wina wytrawnego ● 250 g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, maślaków) ● 1 średnia cebula ● 100 g sera pleśniowego gorgonzola ● sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 4,50 zł

1. Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Osączamy.

Reklama

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko szklimy. Wsypujemy grzyby, smażymy 5 minut. Dodajemy gorgonzolę i mieszamy, by ser się rozpuścił.

3. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy resztę masła i olej. Wsypujemy umyty, osączony ryż i mieszamy do chwili, aż zrobi się szklisty. Natychmiast wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.

4. Nadal gotując, i cały czas mieszając, wlewamy chochlę bulionu. Gdy ryż go wchłonie, czynności powtarzamy 4−5 razy, do wyczerpania płynu. Gotujemy do chwili, gdy ziarenka będą prawie miękkie, lekko kleiste, ale nie rozgotowane.

5. Ryż mieszamy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.

Wartość odżywcza jednej porcji 385 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 36,8 g/Węglowodany 49 g

Rewia
Więcej na temat:risotto | warto | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● pół szklanki komosy ryżowej ● 2 sznycle z indyka ● szalotka ● pęczek zielonych szparagów ● duża papryka czerwona ● 1/3 szklanki białego wytrawnego wina ● pół litra bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.