Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (13:06)

    Ryż z małymi pomidorkami

Składniki: ● torebka ryżu ● 2 duże marchewki ● duże grono pomidorków koktajlowych ● 1/2 papryki czerwonej i żółtej ● 2 ząbki czosnku ● natka pietruszki ● garść listków szpinaku baby ● opcjonalnie szalotka przyprawy ● sól, pieprz, cukier ● olej lub oliwa z oliwek

2-3 porcje, przygotowanie ok. 35 min, cena: 3,20-3,60 zł.

Reklama

1. Ryż ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Osącz i trzymaj w cieple.

2. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w średnią kostkę. Pietruszkę posiekaj.

3. Pomidorki zdejmij z gałązki i usuń szypułki. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

4. Paprykę, marchew, pomidorki, czosnek (oraz posiekaną szalotkę, jeśli ją zechcesz dodać) krótko podduś na oleju lub oliwie. Następnie połącz podduszone warzywa z ciepłym ryżem, dodaj listki szpinaku. Skrop oliwą. Dopraw sałatkę do smaku. Całość posyp listkami świeżej pietruszki.

Ta sałatka jest pyszna na ciepło, ale... nic się nie stanie, gdy wystygnie! Będzie równie smaczna.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 200 g ryżu, 2 cebule, 75 g ementalera, kostka bulionu, 125 g ajwaru, 150 g mrożonego groszku, po 1/2 pęczka szczypiorku i pietruszki, 2 łyżki oleju. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.